....| English |    
 
 

Поплаве у Србији

Погледајте како можете извршити донацију за помоћ угроженима.

Србија и Босна и Херцеговина су погођене циклоном Тамара који је донео екстремно јаке кише, јак ветар и ниске температуре. Од првог дана, 13.маја 2014. године, до 18. маја пало је више од 140 литара кише по метру квадратном. Рекордне поплаве забележене су у северној Босни и Херцеговини, као и на читавој територији Србије, пропраћене масовним клизиштима. Према подацима доступним у Србији, до сада је 20 људи изгубило живот, а више од 25000 је евакуисано. Бројке расту из минута у минут. Озбиљна оштећења су претрпеле елекране, водоводи, системи за исушивање, путеви, мостови и железнице. Под водом су значајне површине шума и њива.

Због чега је потребна помоћ?

Поред потребе за хитним спасавањем живота и основних средстава за живот током непогода, размера поплава ће проузроковати озбиљне здравствене и социјалне опасности од заразних болести, као и губитке у пољопривредној производњи када се вода повуче.

Национална и међународна реакција

Тренутно су сви национални сервиси, локалне власти и многе компаније у потпуности ангажовани у евакуацији и спашавању живота. Међународне агенције и остале земље у региону су брзо реаговале и послале специјализовану помоћ и обезбеђују финансије намењене хитним случајевима као што је овај. Централна власт је послала Европској Унији апел за помоћ. Бројне земље су већ обезбедиле прве контигенте помоћи, а очекује се још реакција. Прве процене о висини материјалне штете изазване поплавама у Србији су на око 1.5 милијарди евра. 

Одговор ACT алијансе

Човекољубље, Добротворна фондација Српске Православне Цркве, InternationalOrthodoxChristianCharity (IOCC)  и  ChurchWorldService (CWS),чланице ACT алијансе, планирају координисане активности дуж  читавог региона.

Планиране активности

Чланице ACT-а ће обезбедити подршку народним кухињама, пружити испоруку великих количина хигијенских пакета и средстава за чишћење како би се олакшао процес чишћења и ублажили проблеми везани за здравље и хигијенске услове који ће ескалирати чим вода почне да се повлачи.

 

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве