....| English |   Програмске области | Здравствено-социјални програми  
 
 

Брига о старима и болеснима

Програм бриге о старима и болеснима под именом Мобилна медицинска кућна служба (Момекс) спроводи се у Београду, Крагујевцу и Книну. У оквиру овог програма, реализују се различите активности  које имају за циљ унапређење здравственог и психосоцијалног стања најугроженијих старих лица која су напуштена, трајно болесна, менатално или физички хендикепирана и подложна додатним секундарним болестима. У том циљу, стручно особље (лекари, медицинске сестре и физиотерапеути) и волонтери, обилазе старе и болесне у њиховим домовима и пружају им различите врсте помоћи. Најчешћи облици помоћи везани су за додатну кућну негу старих и болесних, од кинезитерапије и мерења притиска, преко поделе пелена за старе, па до помоћи волонтера у обављању кућних послова.

Мобилна медицинска кућна служба (МОМЕКС)

Пројекат МОМЕКС реализује и одбор Човекољубља Епархије далматинске у Книну. Организована је помоћ старим и болесним повратницима који чине више од 50% њиховог укупног броја. Само у току 2005. године, помоћ је користило преко 200 старих лица, а остварено је 740 кућних посета (видео)

Особље епархијске канцеларије Човекољубља у Крагујевцу у сарадњи са међународним организацијама Diakonisches Werk (од 2001. године) и Churches Helping Churches (од 2003. године) реализује пројекат мобилне медицинске кућне неге која је намењена како старим, болесним и напуштеним људима, тако и особама оболелим од мултипла склерозе, параплегије и мишићне дистрофије. Патронажну службу, која годишње обилази око 400 корисника, чине лекари, физиотерапеути, медицинске сестре и возачи подељени у више тимова. Тим годишње остварује више од 5.000 кућних посета (видео)
 
Пројекат МОМЕКС реализује се од 2003. године и у Београду, у сарадњи са хуманитарним организацијама АКТ Холандија и Каритас Беч. Циљ пројекта је унапређење здравственог и психосоцијалног стања најугроженијих старих лица која су напуштена, трајно болесна, ментално или физички хендикепирана и подложна додатним секундарним болестима. Пројекат такође има за циљ оживљавање идеје дијаконије и развоја дијаконијских активности како међу младима тако и код старијих грађана који су довољно витални и вољни да својим добровољним радом помогну немоћнима. Осим појединачних кућних посета које подразумевају лекарски преглед, контролу узимања лекова, мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви, негу полупокретних и непокретних болсеника, давање инјекција, превијање и реахбилитацију у кући, МОМЕКС екипа обилази и колективне центре за избегла и расељена лица.

У име ДФ Човекољубље, МОМЕКС тим учествује у истраживачком пројекту „Невладине и верске организације унапређују бригу о старима“ чији су циљеви унапређење живота старих људи у Србији кроз идентификовање адекватних модела социјалне бриге о старима, као и заједнички допринос верских заједница и невладиних организација бољем квалитету живота старих у Србији. Пројекат је покренула Католичка служба помоћи у сарадњи са три пројектна партнера (Новосадски хуманитарни центар, Каритас Србије и Црне Горе и Човекољубље). Основа пројекта је истраживање потреба и проблема са којима се сусрећу стари људи,  као и утврђивање могућих решења за те проблеме
 


Видео материјал
Мобилна медицинска кућна служба
КрагујевацВидео материјал
Мобилна медицинска кућна служба
Книн

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве