....| English |   Програмске области | Пољопривреда  
 
 

Хуманитарни пољопривредни програми који доприносе економском оснаживању

У циљу смањења сиромаштва и побољшања квалитета живота становништва, Човекољубље је од 2000. године до данас припремило и спровело низ хуманитарних и доходовних пољопривредних пројеката намењених како социјално угроженом становништву тако и избеглим и расељеним лицима смештеним у породице домаћина у Србији.
Развој доходовних пољопривредних пројеката, у складу са регионалним плановима за развој пољопривреде и у сарадњи са референтним установама у земљи, један је од стратешких циљева Човекољубља.

Зимска агро-школа (семинари за пољопривреднике), организује се у Нишу и  подразумева теоријску и практичну подршку пољопривредним произвођачима у усвајању и примени савремених метода у производњи поврћа. Овим пројектом обухваћено је 95 домаћинстава из Нишке епархије.

У оквиру пољопривредних активности Човекољубља, у Eпархији врањској организовано је оспособљавање социјално угроженог становништва за самостални узгој кока носиља, товљење пилића и производњу јаја. 25 породица које учествују у овом програму, повремено су снабдевале јајима колективне центре за смештај интерно расељених лица у Врању, Врањској Бањи и Моштаници, дом за незбринуту децу у Врању, као и манастире Епархије врањске. Овај пројекат, као и зимска агро школа у Нишу, организoвани су уз финансијску подршку Норвешке црквене помоћи (NCA).

Реализовани пројекти

  1. Године 2000, у сарадњи са организацијом Каритас Аустрија, подељена је укупно 31 хиљада пакета различитог семена поврћа, превасходно преосталом српском становништву на Косову и Метохији. Укупан број корисника помоћи био је преко 140 хиљада људи, односно 30.720 породица.
  2. У оквиру пројекта Развој локалних капацитета ка економској независности у Нишу, Врању, Крагујевцу и Книну подигнуто је преко 70 пластеника за производњу поврћа. Корисницима (локално социјално угрожено становништво и избегла и расељена лица) пружена је адекватна стручна помоћ, семе поврћа и ђубриво. Део укупне производње корисници су донирали у добротворне сврхе (потребе народних кухиња).
  3.  У сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC) у оквиру комплекса манастира Јошаница где је смештено око 100 избегличких породица подигнуто је 35 пластеника, оформљена фарма живине (50 кавеза са по 20 кока носиља), као и мини-фарма за тов прасића.
  4. У оквиру пројекта Развој локалних капацитета ка економској независности, организована је обука ради оспособљавања корисника за производњу хране (зимска агро школа у Нишу, узгој печурака у Крагујевцу, курс пчеларства у Врању и сл).
 

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве