....| English |   Програмске области | Хуманитарна помоћ  
 
 

Хуманитарна помоћ за
Косово и Метохију

Током 2006. године, Човекољубље је у сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC) обезбедило помоћ за преко 6.850 корисника на подручју Косова и Метохије:

  1. Уз сарадњу са манастирима Пећка Патријаршија и Високи Дечани обезбеђена је економска подршка за пољопривредну производњу и обезбеђивање дрва за огрев за 20 породица повратника у селу Љевуша непосредно у близини манастира Пећке Патријаршије (укупна вредност $ 18,500 америчких долара)
  1. У оквиру пројекта „Помоћ Косову – подршка локалним заједницима”, преко манастира Високи Дечани, обновљене су зграде школе и пружена подршка развоју друштвеног живота у селима Велика Хоча, Гораждевац, Бања и Суво Грло. Обезбеђена је и помоћ за хендикепирану децу и локално угрожено становништво у општини Зубин Поток. Укупна вредност пројекта износи $40,000 америчких долара

У сарадњи са Колом српских сестара Храма Светог Васкрсења у Чикагу, подељена је директна новчана помоћ породицама које имају петоро или више деце на већем делу Косова и Метохије где су обухваћени Ново Брдо, Каменица и тринаест села Средачке жупе.  У општини Ново Брдо обухваћена су села Бостане, Јасеновик, Шумаци, Трничевци и Стојковићи. У општини Каменица села Бушинце, Царевце, Костадинце, Гризиме, као и сама Каменица. У општини Штрбац села Горње и Доње Битиње, Сушице, Готовуша и Севце, као и на централном делу Космета где је дата помоћ у Грачаници и у Сувом До-у.У оквиру сарадње са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC), Човекољубље је било ангажовано на просторима Косова и Метохије и током 2005. године. Пројектне активности укључују:

  1. Расподелу зимске гардеробе у сарадњи са Колом српских сестара из Њујорка за најугроженију децу Грачанице, Лапљег села и Липљана. 
  1. Помоћ повратницима из села Љевуша обезбеђивањем трактора, шпорета, фрижидера, машина за прање веша као и директне хуманитарне помоћи. Пројекат је реализован уз помоћ братства манастира Високи Дечани и ЊП Епископа липљанског г. Теодосија. 
  1. Помоћ у виду основних животних намирница за најугроженије породице села Осојане (општина Исток) и Велика Хоча (општина Ораховац). Манастиру Високи Дечани достављено је 100 кубних метара дрва за огрев.

Помоћ за мање оправке школа као и набавку наставних средстава за основне школе у Великој Хочи, Гораждевцу и у Бањи. Школа у Бањи је од манастира Високи Дечани преузела генератор за струју док је манастиру набављен нови већег капацитета а који задовољава потребе самог Манастира.

 

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве