....| English |   Програмске области | Хуманитарна помоћ  
 
 

Интервентна хуманитарна помоћ

            Програм интервентне помоћи односи се на пружање помоћи у случајевима елементарних непогода, ратa и у сличним непредвиђеним ситуацијама.
Током деведесетих година Човекољубље је показало изузетну спремност и организованост у пружању хуманитарне помоћи. Само у току војне интервенције НАТО пакта 1999. године, Фонд је, било кроз епархијске одборе било директно институцијама, поделио помоћ од преко 11 хиљада тона хране, лекова, санитетског материјала и институционалних или породичних пакета хигијене. Помоћ у медицинским апаратима, опреми и лековима, у том тренутку добило је око 150 здравствених институција у региону Балкана.
Од 2005. године Човекољубље се у оквиру интервентне хуманитарне делатности определило за активности обезбеђивања питке воде и помоћи при поплавама. У сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC) и Католичком службом помоћи (CRS), брзо и ефикасно се реаговало на поплаву у Банату. Водена стихија из реке Тамиш проузроковала је хуманитарну катастрофу: 200 кућа је срушено, 800 кућа се нашло под водом, а евакуисано је око 2000 мештана источног Баната. Са циљем да ублажи последице поплаве и подржи трајну ревитализацију села Јаша Томић које је највише пострадало од стихије, Човекољубље је обезбедило хуманитарну помоћ и довољну количину питке воде, као и 15 тона семена озиме пшенице (детаљније...)

Санација последица поплава и обезбеђивање питке воде

Помоћ угроженима од поплаве у Банату 2005. године

Потребе угроженог становништва утврђене су у сарадњи са Центром за координацију хуманитарне помоћи села Јаша Томић. Директна хуманитарна помоћ обухватила је набавку 250 породичних хигијенских пакета и 100 плинских грејалица чиме је обезбеђена помоћ за 350 домаћинстава (80% укупног броја угрожених домаћинстава). У циљу ревитализације пољопривреде за 100 корисничких породица набављено је и дистрибуирано 15 тона семена озиме пшенице и 25 тона комплексног минералног ђубрива.
Приоритет за угрожено становништво у поплављеном подручју представљало је снабдевање питком водом. У сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC), Човекољубље је ефикасно реаговало и обезбедило постројења за пречишћавање воде капацитета 6000 литара дневно и седам цистерни за воду запремине 1500 литара. Постројење за пречишћавање, као и цистерне са водом постављене су иза локалне основне школе, на месту доступном свом угроженом становништву. Исправност воде потврђивана је редовним тестирањем. Око 50 домаћинстава свакодневно је користило пречишћену воду, а поред њих, воду су користили и радници ангажовани на ублажавању последица поплаве.  На крају пројектног периода, IOCC је донирао Човекољубљу постројење за пречишћавање воде. С обзиром да је и особље Човекољубља обучено за рад на овом постројењу, створени су ресурси за ангажовање у евентуалним будућим кризним ситуацијама.
фото

Помоћ угроженима од поплава и клизишта 2006. године

Након утврђивања стања на територијама општина Нови Бeчej, Беочин, Житиште, Међа, Јаша Томић, Ковиљ, Лозница, Шабац и Текериш, Човекољубље је заједно са локалним кризним штабовима предузело акцију помоћи пострадалом становништву у виду расподеле хигијенских пакета и обезбеђивања питке воде. Расподела пакета обављена је у Житишту (МЗ Међа), Беочину и Новом Бечеју. У селу Текериш, општина Лозница, утврђена је штета на водоводној инсталацији (цевовод, пумпа и сабирни резервоари) и предузете мере за обезбеђивање питке воде за амбуланту и основну школу. Донатори ове акције су Caritas Vienna, Catholic Relief Services (CRS) и Finnish Church Aid (FCA) и други партнери ACT-а (Act Appeal)
foto

Свеобухватна помоћ повратницима – Обезбеђивање питке воде, Книн

Решавање проблема питке воде централна је активност Човекољубља и у Книнској крајини, где је хуманитарна помоћ пружена многим повратницима. У оквиру пројекта Свеобухватне помоћи повратницима, у Книну је 2000. године започета акција чишћења бунара и обезбеђивања питке воде. Пројекат је остварен у сарадњи са више донаторских организација (Норвешка црквена помоћ, АКТ Холандија, Каритас Беч и Међународна православна добротворна организација).

Пројектом је предвиђено чишћење бунара и цистерни за воду, као и уградња хидрофора, а за најугроженије породице обезбеђени су и комплети елемената за купатило (бојлер, када, туш, батерије и сл). У току трајања пројекта (пет година), више од 2000 људи у четири општине Северне Далмације добило је питку воду у свом дому. Већина ових људи су стара лица или млади брачни парови са децом, углавном повратници у Книнску крајину.
фото

 

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве