....| English |   Програмске области | Хуманитарна помоћ  
 
 

Директна хуманитарна помоћ најугроженијима

У оквиру програма пружања помоћи најугроженијима, Човекољубље је од 1999. године до 2005. године преко својих епархијских одбора поделило преко 30.000 литара дизел горива сеоским домаћинствима, 157.000 пакета хране и 142.000 пакета хигијене, 25.000 пакета за бебе (пелене, пудер, креме), 70 тона дечије хране, 16.700 тона свежег воћа и поврћа, 15.000 кубних метара дрва за огрев, 31.200 пари зимских ципела и преко 10.000 пакета гардеробе.

Иако је материјална помоћ коју Човекољубље прима и дели  најугроженијим лицима и институцијама знатно смањена у односу на период у току и  непосредно након рата, Човекољубље је успело да у току 2005. године помогне 2.355 најугроженијих појединаца и 12 здравствених и социјалних институција. Укупна количина директно подељене робе износи 56 тона (храна, одећа и обућа, пакети хигијене, пелене, играчке и школски прибор).

Помоћ избеглима, расељенима, повратницима

Осим директне помоћи избеглима и расељенима који су смештени у колективне центре или у породице домаћина, у виду пакета хране, хигијене, лекова, одеће и обуће, Човекољубље је остварило низ пројеката у циљу остваривања достојних услова живота за прогнанике и њихове домаћине. То су пре свега различити пољопривредни пројекти:

  1. У Нишу, Врању и Крагујевцу подигнуто је преко 70 пластеника за преко 300 корисника.
  2. У сарадњи са организацијом Каритас Аустрија, подељена је укупно 31 хиљада пакета различитог семена поврћа, превасходно угроженом српском становништву на Косову и Метохији. Број корисника помоћи износио је преко 140 хиљада, људи, односно 30.720 породица.
  3. У оквиру пројектних активности, организован је и низ курсева и радионица ради оспособљавања корисника за производњу хране (зимска агро-школа у Нишу, узгој печурака у Крагујевцу, курс пчеларства у Врању и сл).

У оквиру програма директне хуманитарне помоћи у Нишу и Врању су  пружане правне услуге расељеним лицима са Косова и Метохије. Овај вид подршке обухватао је помоћ у процесуирању захтева за накнаду штете и уништене имовине, као и остале правне захтеве који су решавани пред судовима Мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК-United Nations Interim Administration Mission in Kosovo). Многим расељеним и избеглим лицима дати су правни савети како да регулишу свој статус.

Помоћ повратницима на територијама општина Северне Далмације (Република Хрватска) обезбеђује одбор Човекољубља Даламтинске епархије са седиштем у Книну. Осим свеобухватне акције чишћења бунара и обезбеђивања питке воде, епархијски одбор Човекољубља у Книну обезбеђује здравствену помоћ и психосоцијалну подршку старим и болесним повратницима (више од 50% повратника има преко 60 година). У току 2005. године број корисника ове помоћи је 217 старих лица. Осим редовних посета, старима и болеснима обезбеђена је помоћ у кући, превоз до здравстених установа, набавка хране и лекова, консултације са лекарима као и заказивање специјалистичких прегледа.  

У циљу реинтеграције и економског оснаживања, у Книну се од 2004. године спроводи обука за рад на рачунару у којој учествују припадници различитих етничких група. У току 2005. године обучено је укупно 50 полазника.

Као стални члан Радне групе за избегле, повратак и интеграцију при Светском Савету Цркава, Човекољубље активно учествује у испитивању могућности повратка као и начинима интеграције расељених лица и информисању међународних партнера и организација о стању на терену.

 

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве