....| English |   Епархијски одбори | Врањска епархија  
 
 

Делатности у Врањској епархији

Хуманитарна помоћ

Дистрибуција хуманитарне помоћи

У току ратног стања 1999. године, врањски епархијски одбор био је центар за дистрибуцију хуманитарне помоћи за три епархије: нишку, рашко-призренску и врањску. Због географске близине Косова и Метохије, преко територије Епархије прошло је око 60 хиљада избеглица које су збрињавањи у прихватним центрима у Бујановцу и Врању. Петнаест хиљада прогнаних људи нашло је привремено боравиште на подручју општина Врање и Бујановац. Физичко и материјално страдање на подручју Епархије у току НАТО бомбардовања било је велико: око 60 цивилних жртава и материјална штета од неколико стотина милиона евра. До краја 1999. године, центар ДФ СПЦ у Врању поделио је укупно 1.775.366 кг хуманитарне помоћи (углавном пакета хигијене, одеће, обуће и лекова), како локалном угроженом становништву, тако и избеглима, прогнанима и интерно расељеним људима.

Када се у марту 2004. године десио нови погром српског народа на Косову и Метохији, врањски одбор Човекољубља одмах је организовао прикупљање хуманитарне помоћи (храна, хигијена, одећа) која је заједно са конвојем из Београда у најкраћем року стигла на одредиште у манастир Грачаницу на Косову и Метохији.

Како Пчињски округ и Општина Врање спадају међу најсиромашније општине у Србији, епархијски одбор Човекољубља у Врању посебно настоји да обезбеди што већу помоћ локалном социјално угроженом становништву. 

Посредством Свеправославног друштва "Апостол Павле" из Атине и Министарства пољопривреде Грчке, у току 2000. и 2001. године пристигло је 20.000 тона воћа (12 хиљада тона поморанџи и 8 хиљада тона бресака) које је дистрибуирао епархијски одбор у Врању. Крајем 2000. године извршена је дистрибуција 3000 кубних метара огревног дрвета за око 1000 корисника, као и око 850 сетова зимске одеће. Исте године, посредством Међународне православне добротворне организације (IOCC) пристигло је 6000 пакета хране, 13 хиљада пакета хигијене, семе раног поврћа (преко 18.300 кесица), половна одећа и обућа која је расподељена социјално угроженом становништву на Косову и Метохоји као и на територији врањске општине. У оквиру акције "Помоћ Ромима" у фебруару 2002. године, која је реализована у сарадњи са културно-уметничким друштвом "Ром" из Зајечара, мултикултуралним центром "Нарајан" из Прешева, друштвима "Ром.Хисар" из Лесковца, "Зулфићар Бајрамовић" из Бујановца и Демократским удружењем Рома "Амаро Дром" из Ниша, обезбеђена је већа количина одеће, обуће, пакета хране и хигијене. Средства су обезбеђена личним залагањем Његовог Преосвештенства владике врањског г. Пахомија. Године 2001, у сарадњи са Савезом пензионера општине Врање, Православна епархија Врањска поклонила је најсиромашнијим пензионерима 2.400 пакета хране и 15.000 кг половне одеће. Српска црквена општина Берлин, Немачка, у току 2002. године послала је већу количину хуманог инсулина у пенкалима који је подељен деци, старима и сиромашнима. У дистрибуцији хуманитарне помоћи активно учествују свештеници Врањске епархије.

Подручје Епархије рашко – призренске:
Током 2002. године, кроз активну сарадњу са Игуманом манастира Високи Дечани помоћ је подељена широм Метохије укључујући преостали српски живаљ у селима око Пећи, Истока и Ораховца. Део помоћи упућен је манастирима: Пећкој Патријаршији, Девичу и Зочишту. У оквиру пројекта додељена си и средства за набавку материјала за реконструкцију самих манастира, дрва за огрев, мотокултиватора, садница, као и пакета хране. Укупан број корисника: 4.500.

Правна помоћ избеглим и интерно расељеним лицима

Осим помоћи у виду пакета хране, хигијене, одеће и лекова која је дистрибуирана избеглим лицима смештеним у колективне центре и традиционалних Васкршњих и Божићних трпеза љубави (пакети хране, 6 хиљада јаја са фарбом, око 500 кг меса годишње), Епархијски одбор Човекољубља у Врању реализовао је више пројеката у циљу побољшања квалитета живота избеглих и расељених лица. То су, пре свега, различити пољопривредни пројекти, као и пројекат правне помоћи.

Пројекат правне помоћи реализује се у сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC), као и са невладиним организацијама (Српски демокртатски форум, Црвени крст, Норвешки савет за избеглице), а намењен је  прогнаним и расељеним лицима са Косова и Метохије, из Хрватске и Босне и Херцеговине. Канцеларији се до сада обратило преко 600 људи са различитим имовинско-правним проблемима. Неколико стотина тужби и захтева упућуно је релевантним државним органима (Привремена влада Косова и Метохије, УНМНИК, надлежни судови у Хрватској и у Србији).

Основни циљ овог пројекта је успостављање и одржавање ефикасне мреже, сачињене од асоцијација интерно расељених лица и локалних невладиних организација које могу да пруже правну помоћ расељеним особама у Пчињском округу. Основна идеја пројекта је да снабде расељена лица са правим информацијама и компетентном помоћи у циљу правилног информисања при доношењу одлуке која ће се тицати будућности корисника, без обзира да ли је то повратак или локална интеграција.

Корисници (особе које су у приватном смештају у Врању и околини, и у колективним центрима у Врању, Бујановцу и Сурдулици) су сва расељена лица са простора Косова и Метохије као и интерно расељена  лица унутар Косова и Метохије, избегла лица са простора Хрватске и Босне и Херцеговине.

Правна канцеларија у Врању функционише у оквиру правне мреже. Мрежа се састоји од већег броја правника који покривају одређене регионе и то: Пчињски који је покривао и део Косова, Нишки, Београдски, Шумадијски, Призренски, Севернобачки (канцеларија у Суботици) и канцеларија у Беранама и Приштини. Правна канцеларија у Врању пружа све врсте правне помоћи наведеним категоријама корисника било да се ради о правним саветима или о предузимању конкретних правних радњи. Написан је велики број тужби за надокнаду штете, већи број захтева за повраћај и обнову имовине, већи број захтева за повраћај станарских права као и захтева за остварење права на пензије и већи број захтева за прибављање личних докумената (домовница, извода из матичних књига, потврда о радном односу из предузећа у којима су корисници радили, а која се налазе на читавом простору бивше Југославије).

Осим редовне комуникације са осталим правницима из правне мреже у Србији, остварени су контакти и ван Србије са Хрватским заводом за мировинско осигурање у Загребу, Шибенику, Госпићу, те са Норвешким саветом за избеглице у Краљеву и Нишу. Такође је успостављена сарадња са Америчким комитетом за избеглице (ARCI) који има своју канцеларију у Врању и повериништвима за избегла и расељена лица у Врању, Бујановцу, Владичином Хану и Сурдулици. Редовно се контактира са Координационим телом Владе Србије у Бујановцу око писања тужби за надокнаду штете за оштећену и уништену имовину на Косову и Метохији.

Здравствено-социјални програми

Брига о деци: Подела школских пакетића

У лето 2000. године организован је одлазак деце од 10 до 15 година која су похађала веронауку на летовање у Грчку. Пројектом је било обухваћено 800 деце из целе Епархије врањске. Исте године, грчка организација "Служитељи здравља љубави" из Волоса доделила је преко 100 стипендија за децу из најугорженијих породица. Боравак деце у Грчкој ( у Лутракију) поново је организован 2001. године. Учествовало је укупно 200 деце из колективних ценара за смешзај избеглих и расељених и из ФК "Соко" Епархије врањске.

У оквиру пројекта Поделе школских пакетића деци без родитељског старања која су смештена у социјалне установе, који је реализован у јануару 2002. године, епархијски одбор у Врању поделио је деци из Дома "Оливера Верица Ђорђевић" 3000 пакетића. Донатор овог пројекта била је Српска Царска Лавра манастир Хиландар.

Године 2004, удружење грађана "Фос Христу" из Солуна послало је већу количину играчака и школског прибора за децу без родитељског старања смештену у Дому "Оливера Верица Ђорђевић", као и новчану помоћ за тридесеторо најтежих болесника из Удружења параплегичара и оболелих од мултипла-склерозе.

Брига о старима: Свеобухватна помоћ старима у Србији

Пројекат Свеобухватне помоћи старима у Србији реализован је у току 2000. и 2001. године у срадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC). Пројектом је било обухваћено преко 4500 корисника старијих од 60 година. У оквиру пројекта организоване су различите активности (излети, дружења, предавања) и додатна  здравствена заштита (специјалистички прегледи и обезбеђивање лекова, различите услуге - помоћ у кући и сл).  

Пољопривреда

Подршка за производњу хране: Пластеници

Епархијски одбор Човекољубља у Врању реализовао је низ хуманитарних и доходовних пољопривредних пројеката намењених како избеглим и расељеним лицима и њиховим домаћинима, тако и локалном угроженом становништву.

У оквиру пројекта интервентне помоћи интерно расељеним лицима са Косова и Метохије, године 2001, постављено је 16 пластеника за 16 корисничких породица и подељено неколико хиљада кесица семена различитог поврћа. Део приноса корисници су уступали колективним центрима и социјалним установама у Врању (2000 кг парадајза, 1275 кг салате, 1210 кг спанаћа итд). Пројекат је реализован уз помоћ Међународне православне добротворне организације (IOCC) и Бироа за миграције и расељена лица (BPMR).

Подршка за производњу хране: Курс пчеларства

Пројекат је реализован током 2001. и 2002. године. У току прве године 50 корисника (избегла и расељена лица) успешно је завршило обуку, а у току наредне године још 32 корисника којима је подељено 64 кошнице са пчелама као стимуланс за даље бављење пчеларством. Донатор пројекта је Биро америчке владе за миграције и расељена лица (BPMR).

Подршка за производњу хране: Узгој кока носиља

Године 2003, у оквиру пројекта "Изградња локлних капацитета ка економској независности", а у сарадњи са Међународном православном добротворном организацијом (IOCC), започет је пољопривредни пројекат Економског оснаживања – Узгој коке носиље и производња јаја.

Циљ пројекта је економско оснаживање социјално угроженог становништва путем пружања могућности за стручно оспособљавање  и остваривање дохотка. Кроз оспособљавање корисника за самостални узгој кока носиља и производњу конзумних јаја за сопствене и потребе тржишта, повећавају се породични приходи и побољшавају се дугорочни изгледи породица за реинтеграцију и самостални живот.  Овај пројекат пружа подршку у проналажењу дугорочнијих одрживих економских решења за расељена и избегла лица као и за домицилно становништво без запослења. Остварењем овог циља значајно ће се смањити зависност ових категорија становништва од хуманитарне и социјалне помоћи.                      
У првој фази пројекта, 2003. године, подељено је 12 мини фарми са по 60 кока носиља. У току 2004. године, пројекат је настављен уз помоћ Норвешке црквене помоћи (NCA), па је тако још 60 угрожених породица добило кавезе са по 60 кока носиља и храну за коке за шест месеци. Део прихода (20%) у јајима подељен је социјалним установама и манастирима и црквама Врањске епархије.

Корисници овог пројекта су интерно расељена лица и избеглице у приватном и колективном смештају, као и угрожено локално становништво у Врању и околини. Приликом одабира корисника, приоритет имају породице са већим бројем чланова, као и лица са посебним потребама. Одабир корисника врши се у сарадњи са удружењима особа са инвалидитетом, невладиним организацијама «Животна помоћ», «Хоризонти» и «Лекари без граница». Међу корисницима има издржаваних лица, лица са посебним потребама и  самохраних мајки. Укупан број корисника је 95.

Пошто су све припремне радње, као и део пројектних активности,  реализовани у 2004. години (одабир корисника, набавка опреме, куповина хране, дистрибуција јаја), 2005. године реализован је само мањи део активности, а то је: испорука хране за коке и прикупљање и дистрибуција јаја која су корисници предали Човекољубљу ради поделе у хуманитарне сврхе. У извештајном периоду, ветеринар је редовно обилазио корисничка домаћинства, саветовао их и пратио носивост кока.
У време Васкршњих празника дистрибуцију јаја са особљем Човекољубља вршили су  волонтери и чланови невладине организације „Животна помоћ“ која је помогла око превоза до удаљенијих Колективних центара у којима су смештена избегла и расељена лица. Осим Колективних центара индиректни корисници били су и штићеници дома за незбринуту децу «Оливера Верица Ђорђевић» из Врања, као и манастири епархије Врањске. Поред производње  конзумних јаја, корисници из Колективних центара у Врањској Бањи и Моштаници имали су и додатну активност узгоја товних пилића (за 10 породица је обезбеђено 300 пилића).

Током реализације пројекта, ветеринар је редовно обилазио кориснике дајући им потребна упутства за рад и држање живине и пратећи здравствено стање кока. Корисници су добили и специјално направљено упутство за држање живине у различитим годишњим добима, које је припремио ветеринар Човекољубља у сарадњи са колегама из ветеринарске станице у Врању.

Развојна пољопривреда: Вештачко осемењивање стоке

Пројекат се реализује од 2003. године на територији општине Врање у сарадњи са Ветеринарском станицом и Општином Врање. Донатори пројекта су Општина Врање (50%) и Норвешка црквена помоћ (50%). Циљ пројекта је побољшање расног састава стоке у врањском крају (краве, свиње, овце),  као и помоћ индивидуалним сточарима. Корисници су стара и вишечлана сеоска домаћинства. По подацима Ветеринарске станице у току 2003. године укупно је осемењено 495, а у току 2004 - 1410 крава. Са реализацијом пројекта настављено је током 2005. године. У првом тромесечју 2006. године укупно је осемењено 560 крава што је у поређењу са истим периодом 2005. године за 10% више. Примећен је пораст услуга у брдско- планинским селима што је од посебног значаја, јер доприноси ревитализацији села Пчињског округа која су у последњим деценијама знатно осиромашила и опустела.

Реализацију пројекта у свим његовим фазама врши екипа особља ангажована на пројекту на челу са координатором пројекта и ветеринаром.

Партнерство са Одељењем за пољопривреду Скупштине општине Врање, која учествује у финансирању овог пројекта, настављено је и у 2006. години. Погледајте видео прилог.

Развојна пољопривреда: Сточарство - огледна добра

Циљ прoјекта је ревитализација села и економско оснаживање социјално угроженог становништва путем пружања подршке у развоју сточарства. Кроз побољшање расног састава стоке знатно ће се повећати квалитет и количина производа (млеко, месо), а самим тим ће и зарада пољопривредника од узгоја стоке бити већа.  
Циљна група су млади људи коју су одлучили да живе на селу. 

У селу Барелић, Пчињски округ, формиран је репро центар за овце расе Виртемберг како би се даљим укрштањем ових оваца са постојећим домаћим врстама, оплеменила домаћа раса. Како ова овца најбоље резултате постиже на надморским висинама од 800-1000 метара изабрана је локација села Барелић. Корисници, млади брачни пар повратника из града на село, већ поседује мало стадо домаћих оваца. Кориснику је купљено 10 оваца које треба да се ојагње, 2 овна и 15 шиљежади (јагњад старости 5 месеци). Мушку јагњад коју буде добио у наредне две године (минимум 25 јагњади старости 4 месеца и тежине 40 кг) поделићемо другим овчарима из новоформираног удружења овчара Пчињског округа.          

Образовање

Обука за рад на рачунару

Ради смањења сиромаштва и незапослености, као и ради унапређивања и стицања нових знања, епархијски одбор Човекољубља у Врању организовао је обуку за рад на рачунару. Пројекат је започет 2004. године. Обука се одржава у просторијама спомен-куће оца Јустина Поповића.

Донатор пројекта је Норвешка црквена помоћ (NCA) и Финска црквена помоћ (FCA). Главни партнер Човекољубља у реализацији овог пројекта је Народни универзитет „Божидар Аџија“ из Београда.

Циљ пројекта је индивидуални развој и економско оснаживање социјално угроженог становништва путем пружања могућности за стручно оспособљавање за рад на рачунару ради бржег проналажења посла, задржавања постојећег радног места или преквалификације.

Циљна група овог пројекта је незапослено, социјално угрожено становништво. Међу корисницима, највише је жена средње старосне доби и средње стручне спреме.

Полазницима се нуди основна обука за рад на рачунару која подразумева познавање рада у оперативном систему Windows XP, програмском пакету MS Office XP (MS Office Word, Excel i Power Point), као и употребу Интернета.     

Свештеници, обилазећи своје парохије, упућују потенцијалне кандидате на овај курс. Остварена је добра сарадња и са Националном службом за запошљавање Сарадња са Народним Универзитетом «Божидар Аџија» из Београда, резултује организованим тестирањем и издавањем сертификата за све полазнике који положе испит.

Од почетка пројекта обучено је преко стотину кандидата.

 


Видео материјал
Развој сточарства
Врање

1
Видео материјал
Вештачко осемењивање стоке
Врање

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве