....| English |   Епархијски одбори | Далматинска епархија  
 
 

Делатности у Далматинској епархији

Хуманитарна помоћ

Обезбеђивање питке воде

Пројекат је започет 2000. године са циљем да се створе услови за достојан живот за повратнике у северној Далмацији. Како је вода кључни услов за одрживост повратка, тим Човекољубља у Книну је одмах започео пројекат чишћења запуштених бунара, допремања питке воде и уградње хидрофора.

Током 2004. године у 70 повратничких домаћинстава уграђене су пумпе за воду и омогућена дистрибуција унутар домаћинстава у којима живи око 150 повратника. Током 2005. уграђено је још око 60 пумпи за воду. За 20 најугрожених породица, међу којима су приоритет имале оне са децом, обезбеђени су комплети елемената за купатило (бојлер, када, туш батерије, водокотлић и сл).

За рад уграђених пумпи неопходна је вода коју домаћинства сакупљају у озиданим цистернама за воду. Извршено је чишћење и дезинфекција ових цистерни у 32 повратничка домаћинства. Сакупљање воде је отежано што због суше, што због оштећених кровова и олука, те је у оквиру пројекта вода и ауто-цистернама допремана у стотинак најугоженијих домаћинстава.

Здравствено-социјална област

Брига о старим и умирућим болесницима - МОМЕКС

Човекољубље Книн пружа помоћ старим и болесним повратницима којих је уједно и највише: више од 50% повратника има преко 60 година. Многи од њих су болесни или живе сами у удаљеним селима, а још увек нису остварили право на здравствено осигурање у Хрватској.
Човекољубље Книн обезбеђује додатну здравстену негу и психосоцијалну подршку за више од 200 старих особа годишње.

Пројектне активности су:

  • редовне посете у кућама корисника;
  • помоћ у кући;
  • превоз до здравствене установе;
  • набавка хране и лекова за потребе корисника; 
  • заказивање специјалистичких прегледа

Број посета корисницима одређује се према стању и потребама корисника, околностима у којима живе, броју чланова домаћинства и месту становања. Мобилни стручни тим Човекољубља обави преко 1.500 кућних посета годишње (видео)

Образовање

Обука за рад на рачунару

Друштвена реинтеграција повратника је изузетно тешка, нарочито у условима тешке економске ситуације у книнском подручју. Човекољубље Книн организује  обуку из основа рада на рачунару, коју је током 2004. успешно завршило 64 корисника, припадника различитих етничких група (48 Срба, 15 Хрвата и 1 Муслиман). 

Просечна старост полазника је 21-35 година, 51 је незапослен, а 13-оро су запослени.  Курс подразумева обуку из основа рада на рачунару, основе оперативног система Windows XP, програмски пакет MS Office WP и употребу Интернета. У току 2005. године обуку је успешно савладало 50 полазника (18 мушкараца и 32 жене).  

 


Видео материјал
Мобилна медицинска кућна служба
Книн

 
             
             


Човекољубље © 2006. Сва права задржана. Добротворни фонд Српске Православне Цркве